Leiderschap en de Griekse tragedie

Lezing TGA Wish you were here

Voordracht geschreven voor het programma Wish you were here van Toneelgroep Amsterdam, uitgesproken op 9 maart 2015 in de Stadsschouwburg Amsterdam.


Wish you were here

Dit was de derde lezingenavond in een reeks van vier gewijd aan het thema leiderschap (centraal thema bij TGA in het seizoen 14/15). Tijdens deze avond stond “leiderschap en de Griekse tragedie” centraal.

Hoofdgast was Stefan Hertmans, die in 2007 Het zwijgen van de tragedie publiceerde (Amsterdam: De Bezige Bij), een reeks beschouwingen over de tragedie en haar weerbarstige actualiteit. Paul Frissen (De fatale staat Amsterdam: Van Gennep 2013) hield een warm pleidooi voor de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek.

Herman Altena zette uiteen waarom de Griekse tragedie zo’n krachtig medium is om morele kwesties, bijvoorbeeld ten aanzien van leiderschap, ter discussie te stellen. Daarbij relateerde hij verschillende verschijningsvormen van leiderschap in de tragedie aan de actualiteit van het Atheense theater in de vijfde eeuw voor Christus.

Acteurs van Toneelgroep Amsterdam lazen tijdens de avond korte scènes uit een aantal tragedies, waaronder Hyllos.

Leiderschap en de Griekse tragedie

Klink op het 4-pijltjes-icoon voor volledig scherm.