Liknon

Requiem van Calliope Tsoupaki

Liknon · PRJCT Amsterdam · 2019 · foto website Muziekgebouw aan ’t IJ

Liknon is de titel van het Bosch Requiem 2019 dat Calliope Tsoupaki schreef op uitnodiging van November Music, het festival voor nieuwe muziek dat jaarlijks plaatsvindt in Den Bosch. Herman Altena vertaalde het libretto.


Het requiem ging in première op 2 november 2019 in Theater aan de Parade in Den Bosch en werd nogmaals uitgevoerd op 9 januari 2020 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Calliope Tsoupaki schreef dit diep doorleefde werk speciaal voor de countertenor Maarten Engeltjes, tenor Marcel Beekman en het barokensemble PRJCT Amsterdam onder leiding van Manoj Kamps.

Liknon was in het oude Griekenland oorspronkelijk een platte mand die werd gebruikt als korenwan. Dit type mand werd echter ook gebruikt als wiegemand of schommelwieg.

Calliope Tsoupaki liet zich voor dit nieuwe requiem inspireren door een icoon van Panagia Myrtidiotissa (De Madonna van Mirte) op het Griekse eiland Kythira. Op deze icoon is het gezicht van Maria volledig zwart. ‘Schoonheid in de duisternis’, zoals de componiste dit ervaart. De teksten voor het libretto zijn afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder het Theotokarion van de Kretenzische monnik Agapios Landos (1580 Kreta – 1656 Venetië).

Herman Altena vertaalde het libretto ten behoeve van de boventiteling bij de voorstelling en het programmaboek.

Verdere informatie over Liknonis te vinden op de website van November Music.

Bosch requiem 2019


Liknon
compositie en samenstelling libretto Calliope Tsoupaki
vertaling libretto Herman Altena
regie Jur van der Leck & Madeleine Matzer

Uitvoerenden
countertenor Maarten Engeltjes
tenor Marcel Beekman
ensemble PRJCT Amsterdam
dirigent Manoj Kamps

Vormgeving
toneelbeeld Bernadette Notten
lichtontwerp Tim van ’t Hof
geluidstechniek Thomas Koopmans & Elizabet van der Kooij